fredag 27 juli 2012

Resa till USA: Dag 8


Dag 8: Torsdagen den 26 Juli 2012: Tid i kartor
Den sista ”riktiga” konferensdagen kollade jag först upp lite tips kring hur man kan göra kartor i GIS av sina analysresultat (från tex forskning), här hoppades jag på lite tips. Bland dem var att utforma baskartan (bakgrunden kan man säga) efter vad du vill visa.
Ska du tex göra en serie av små kartor som ska visas tillsammans bör bakgrunden vara diskret.
Vill du göra cirkeldiagram kan du göra dem lite genomskinliga och sedan lägga en bild i lagret under, som då skiner igenom lite och gör det hela ”lyxigare”.
Företag specialiserat på att "printa" 3D-kartor

Som jag försökt beskriva de senaste dagarna går vi från ett fokus på kartor och kartdata som skyfflas runt till att en mindre mängd basdata finns som frö och sedan levereras tjänster ”On the fly”, dvs minimalt finns färdigberäknat utan man förlitar sig på processorkraft mer. Detta gör att en kartutformare kan behöva tänka på vilken kvalitet hos kartan som behövs beroende på tänkt användare, för att minimera överföringsmängd.
”Kartogram” kom också upp. Det är en karta där ytorna är förvrängda efter varje delytas relativa vikt.
EN av de föreläsningar jag hade hoppats mest på inför konferensen kom idag, om hur man kan jobba med temporala data, dvs då tid finns med i bilden. Det finns fyra huvudtyper när detta sker:
1. En rörelse har skett i bilden, tex flygplansrutter eller vandringar av djur, som har satt sina ”avtryck” på kartan.
2. Diskreta, dvs enskilda, händelser som inbrott har skett över tid och ska illustreras.
3. Värden förändras hos fasta punkter, tex temperaturer hos väderstationer.
4. Verklig förändring, tex befolkning eller en skogsbrand
Det man kan göra är på ett sätt ganska basic, man lägger till tiden vid mättillfället (som ett eget attribut för varje datapunkt) och sedan visas tidsserier och där har ESRI ordnat ett antal verktyg för att styra visningen. Enkelt men effektivt. Dessutom har verktygen i övrigt anpassats, som Hot Spot Analysis, Cluster&Outlier Analysis and Grouping Analysis, den sista särskilt bra för tidsserier med luckor. Etiketterna kan göras dynamiska också. Sedan kan man spara det hela som filmer eller en serie av bilder.
Ganska klassisk karta, över gränser mellan öriken i Stilla Havet, men i närbild mycket vacker.

Verktyg att komma ihåg: TimeSlider, Animation toolbox, Timeliner add-in, tracking analyst.
Det var ett helt OK seminarie, och gav mig ingångar till var jag ska kolla. Ska man vara ärlig så har kombinationen av fackspråk, blandat bra ljud ibland och egen ovana med ArcGIS gjort att vissa föreläsningar var mindre tillgängliga för mig. Inspirationer förvisso, men det är tydligt hur mycket man kan göra med ArcGIS bara man får mer erfarenhet med det.
På kvällen blev det festiviteter i Balboa Park som är San Diegos centralaste park och grönområde, med ett flertal teatrar, museer, etc. Fri mat och lemonad efter olika teman som Cajun, Hawaii, osv. Museerna var fria och musikunderhållning av olika sort på olika ställen. Kul avslutning.


Byggnader från Panamautställningen 1915 som skulle sälja San Diego som första anhalt norrut från den nyöppnade Panamakanalen.

Vacker trädgård

Plojband som spelade spansk-amerikansk rockblandning

Naturhistoriska museet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar