tisdag 24 juli 2012

Resa till USA: Dag 5

Dag 5, 23 Juli 2012: Kickoff för ”stora” konferensen
Idag var det så kallad ”plenary session” för hela biten, dvs gemensam kickoff för alla 15 000 deltagarna i stora supersalen i San Diego Conference center, som rymmer c:a 15 fotbollsplaner och som för en vecka höll den årliga jättemässan San Diego ComicCon.
Det var förstås i ärlighetens namn en hel del allmänt ordbajseri, men också intressanta nyheter och poänger, särskilt för en GIS-novis som mig. GIS är alltså temat för konferensen som jag besöker och handlar om allt som har med rumsliga beskrivningar med datorn som verktyg, och som idag är så mycket mer än ”bara” kartor. Kartan är kan man säga den givna visuella representationen man kan göra vid ett givet tillfälle av datan just då, men kartor blir allt mindre något fast utan det är tydligt att det är en växande dynamik som pågår.  Fler ska kunna göra mer med mer information.
Smashburgers igen. Notera hur de serverar burgaren"öppen", antagligen så du kan plocka bort oönskade delar.

Exempel från spridda områden som togs upp var tex:
UDOT, USA:s teknologidepartement, visade upp hur man tillgängliggör mer och mer kartdata över vägbyggen, riskzoner, osv och låter användarna kunna välja hur de kombinerar informationen.
NASA var inne på samma linje när de berättade om hur de nu i 40 år tagit LIDAR-foton (satellit) över världen som nyligen blev öppna för allmänheten, till glädje för kartmänniskor världen över. Ni hittar Landsat här (det är en tung applikation dock).
ESRI Maps for Office innebär att kartfunktioner integreras i Officepaketet så att du några grundläggande data kan skapa kartor i tex Excel.
ArcGIS Viwer för WIndows var ett sätt att använda så kallade widgets (som appar) för att sätta samman applikationer tex en busskarta som visar var bussarna är just nu. Med alla dessa exempel ska man komma ihåg att det i alla fallen hänger på att man har bra underlag dvs grunddata, annars kommer man ingenstans.
Vi fick se nya statistiska verktyg, jag nämnde redan igår lite om vad man kan göra med sådana. Idag fick vi fler exempel, tex bestämma var en ny butik ska ligga genom att använda framgångsrika butikers data för att beräkna var en ny position är optimal, eller hitta kommuner där sjukvårdens kvalite är måttlig trots stora utlägg och därmed veta var optimering behövs. Ett elevprojekt av en 18-åring hade undersökt var nya bostäder lämpligen skulle etableras genom att jämföra ny kollektivtrafiks rutter med bostadstäthet.
Jag var in på ett outlett för mat, det är fascinerande att se ad de har. Här tex en uppsjö av pepparsorter.

Ett mellanspel på lunchen tog upp något helt annat, biomimicry. Det handlar om hur vi kan hitta smarta lösningar i naturen och använda dem i nya teknik. Exemplen var många, tex kungsfiskarens plaskfria dykning användes för att skapa en tågfront som inte gav ljudsmällar i tunnelpassager och minskade bränslekostnaden, eller idéer om att måla byggnader likt zebraränder för att skapa mikrovindar mellan ljust och mörkt och därmed sänka ventilationskostnaderna, på samma tråd hade man byggt ett hus likt en termitstack och då helt klarat sig utan konstgjord ventilation. Kul!

Efter seminarierna gick jag till Extraordinary Desserts som hade just det, extraordinära bakverk. Bitarna är så goda och stora att man till och med får en doggybag efteråt om man vill. Mums!


Fiket ligger i utkanten av Little Italy

Min "lilla" dessert. Gissa om kannan med te behövde. Ingen middag idag för mig.

Och mera vackert snask

...och ännu mera... ;-P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar