lördag 28 juli 2012

Resa till USA: Dag 9

Dag 9, Fredagen den 27 Juli 2012: sightseeing, shoppa och hemresa
Sista dagen i San Diego hade bara 2 timmar panel, så det skippade jag och passa på att åka runt till ställen jag inte hunnit till eller som jag ville återbesöka. Det har varit en fantastiskt intressant upplevelse båda på och utanför konferensen. Nu ska jag försöka smälta det här efter att jag överlevt hemresans 17 timmar också. Och dygnsomställningen (igen).

Först blev det Nationalmonumentet Cabrillo ute på landtungan vid Point Loma, mest för utsikten in över San Diego och ut över Stilla Havet. På väg ut dit passerade bussen typ 500 meter med gravar över stupade soldater, ni vet rad på rad med likadana vita gravstenar. Det är vid sådana tillfällen man förstår vad USA:s världsmakt kostar i enskilda människoliv (oavsett orsak och verkan). Påmindes hur aktiva soldater i inledningen fick en liten hyllning vid baseballmatcherna jag var på.


Ser ni ubåten på väg in till hamn?


Utsikt västerut över Stilla Havet. Om man har tur ska man kunna se valarna passera.
 Dryg rackare som dök upp och förstörde mitt foto. ;-P

Nationalmonumentet är till för att ära Juan Rodriguez Cabrillo som med sitt skepp var den första europen att 1542 sätta sin fot på nuvarandes USA:s västkust.

Intressant grej att alla nationalparkerna var samordnade, verkade som man försökte liksom ge parkerna sina egna distinkta stilar, kanske locka folk att liksom "samla" på besök. Något för Sverige?

Efter Cabrillo och Point Loma blev det Mission Beach där jag började besöket i San Diego. Stranden reckommenderas, och det kändes aldrig trångt eller så. Vattnat var riktigt svalt, om jag ska vara ärlig, och brisen tog i så att det blev precis lagomt varmt om man lade sig ner på handduken och gosade ner sig med en keps över huvudet. Som jag vill ha det alltså. Efter att ha samlat snäckor och riktigt njutit av detta, dvs efter en dryg timme (haha, jag vet, men sån stranddyrkare är jag....), så bar det iväg till nästa mål efter att ha ätit en Burrito.

Han liksom sprang i det grunda vattnet och slängde den lilla brädan framför sig och gled ett tiotal meter. Vet ej vad det kallas, men såg soft ut.


Spontanstannade en halvtimme vid en stor "swap day" loppis på en stor parkering. Köpte lite till barnen etc, men såg också detta. Några dollar styck tror jag det var, men köpte inget. ;-)

Mina gamla slitna springskor och mina nya lyxiga ECCO-vandrarkängor som de reade ut i en butik i Fashion Valley. Lite spontant, men jag har faktiskt inga stövlar inför fjällvistelsen kommande vecka. Hade ingen plats för skorna så de skänkte jag bort till en luffare som verkade uppskatte det. Jag har ett par gamla springskor som jag kan använda tills vidare.

Lite innuendo här, eller?

Corn Pops var en ny bekantskap för mig.


fredag 27 juli 2012

Resa till USA: Dag 8


Dag 8: Torsdagen den 26 Juli 2012: Tid i kartor
Den sista ”riktiga” konferensdagen kollade jag först upp lite tips kring hur man kan göra kartor i GIS av sina analysresultat (från tex forskning), här hoppades jag på lite tips. Bland dem var att utforma baskartan (bakgrunden kan man säga) efter vad du vill visa.
Ska du tex göra en serie av små kartor som ska visas tillsammans bör bakgrunden vara diskret.
Vill du göra cirkeldiagram kan du göra dem lite genomskinliga och sedan lägga en bild i lagret under, som då skiner igenom lite och gör det hela ”lyxigare”.
Företag specialiserat på att "printa" 3D-kartor

Som jag försökt beskriva de senaste dagarna går vi från ett fokus på kartor och kartdata som skyfflas runt till att en mindre mängd basdata finns som frö och sedan levereras tjänster ”On the fly”, dvs minimalt finns färdigberäknat utan man förlitar sig på processorkraft mer. Detta gör att en kartutformare kan behöva tänka på vilken kvalitet hos kartan som behövs beroende på tänkt användare, för att minimera överföringsmängd.
”Kartogram” kom också upp. Det är en karta där ytorna är förvrängda efter varje delytas relativa vikt.
EN av de föreläsningar jag hade hoppats mest på inför konferensen kom idag, om hur man kan jobba med temporala data, dvs då tid finns med i bilden. Det finns fyra huvudtyper när detta sker:
1. En rörelse har skett i bilden, tex flygplansrutter eller vandringar av djur, som har satt sina ”avtryck” på kartan.
2. Diskreta, dvs enskilda, händelser som inbrott har skett över tid och ska illustreras.
3. Värden förändras hos fasta punkter, tex temperaturer hos väderstationer.
4. Verklig förändring, tex befolkning eller en skogsbrand
Det man kan göra är på ett sätt ganska basic, man lägger till tiden vid mättillfället (som ett eget attribut för varje datapunkt) och sedan visas tidsserier och där har ESRI ordnat ett antal verktyg för att styra visningen. Enkelt men effektivt. Dessutom har verktygen i övrigt anpassats, som Hot Spot Analysis, Cluster&Outlier Analysis and Grouping Analysis, den sista särskilt bra för tidsserier med luckor. Etiketterna kan göras dynamiska också. Sedan kan man spara det hela som filmer eller en serie av bilder.
Ganska klassisk karta, över gränser mellan öriken i Stilla Havet, men i närbild mycket vacker.

Verktyg att komma ihåg: TimeSlider, Animation toolbox, Timeliner add-in, tracking analyst.
Det var ett helt OK seminarie, och gav mig ingångar till var jag ska kolla. Ska man vara ärlig så har kombinationen av fackspråk, blandat bra ljud ibland och egen ovana med ArcGIS gjort att vissa föreläsningar var mindre tillgängliga för mig. Inspirationer förvisso, men det är tydligt hur mycket man kan göra med ArcGIS bara man får mer erfarenhet med det.
På kvällen blev det festiviteter i Balboa Park som är San Diegos centralaste park och grönområde, med ett flertal teatrar, museer, etc. Fri mat och lemonad efter olika teman som Cajun, Hawaii, osv. Museerna var fria och musikunderhållning av olika sort på olika ställen. Kul avslutning.


Byggnader från Panamautställningen 1915 som skulle sälja San Diego som första anhalt norrut från den nyöppnade Panamakanalen.

Vacker trädgård

Plojband som spelade spansk-amerikansk rockblandning

Naturhistoriska museet

torsdag 26 juli 2012

Resa till USA: Dag 7

Dag 7, Onsdagen den 25 Juli 2012: Mosaic och datahantering
 Karta över skogsbands spridning dag för dag.

Idag kan man säga att temat blev ett kring hur man ska hantera de gigantiska datamängder som vårt samhälle bygger upp, i det här fallet kartdata i stora lass. Det sades inte explicit, men jag är ganska säker på att Mosaikdataset är just ett sätt att hantera stora mängder av olika sorters bilddata som raster eller skannade kartor på ett sätt som gör det effektivt och resursoptimerande. Istället för att skapa ett antal kartor som kräver mycket minne att lagra och överföra genereras de ”on-the-fly” vid behov. Allt hänger ihop, detta är förstås också en effekt av Molnet och ökad processorkraft. Hela världen blir mer och mer ihopbyggd och samberoende. Det är inte omöjligt att du om ett par år, när du ber om en uppgift på din dator, så bollas en begäran iväg till en serverhall i USA, en i Tyskland och en i Taiwan, som sedan trycker iväg resultatet, komprimerat beroende på behov, till dig. Allt utan att du ser något av den processen. Eller så har du några få grundkartor på datorn och en maffig processor som gör allt i realtid. Det sker redan nu.
Karta över hur många dollar i hälsoutgifter varje framställd kilowatttimme kostar i olika stater. Sedan har statens storlek ljusterats därefter. Californien är pyttelitet (miljövänliga) och new york gigantiskt (smutsigt).
Fartygsrutters intensitet.
Egna notiser:
- De fixade kontrasten genom att skära bort efter standardfördelningen av bildens färger, med 2 SD blev det OK, men en del blekning, med 4 SD mycket bra. ”trim = stdev(2/4)”
- Tiling av varje satellitfoto och stretcha dem som ovan var för sig. Möjlighet till ”feathering” kommer senare. Det senare verkar vara enmetod för att få övergångarna att bli ännu snyggare.
- Rational function model för att ortorektifiera historiska kartor. Varkade inte såå inspirerande, ärligt talat.
- Skogsbränder: realtidsfoto med IR-kamera från luften, tom snabbare än satellit.
- 90m rutor på världsnivå, 0,8 m LiDAR lokalt.
- Kolla upp ”viewshade” och ”World elevation reviewer”
- Fler termer: neat line, foot print, seamline

Annars så inleddes dagen med att jag 6.45 sprang ”5K fun run”, ett årligt event på ESRI UC. Jag hade inte löpt på 3-4 månader men är ändå väldigt nöjd med för mig goda 22m57s. Det innebär 3,6 m/s eller 13 km/h, vilket är ungefär så snabbt som jag kan springa på 5 km. Skulle kanske med träning kunna pressa mig till 21 minuter men det är tveksamt. Med promenad fram och tillbaka till hotellet två gånger så har jag nog avverkat en mil idag, så benen är nöjda att få vila…

En grej jag noterade på lokalvädret var att de förlitar sig tungt på webkamerabilder för att illustrera vädret. Det tror jag är något för Sverige.
Sedan såg jag den mastigt långa ”The Dark Knight Rises”. Den var ett magnum opus måste jag säga, och höll sig på rätt sida om plastig machostil tack vare en slags värdighet. Filmens sätt att ställa existensiella frågor är nästan helt motsatta Prometheus som jag såg igår. Medan den sistnämnda gör det med estetiken i centrum och med klinisk distans tar Batman och sluggar sig fram likt en boxare där det är poängen och närheten som räknas. Christopher Nolan som Batman är nästan tuffare utan masken faktiskt. Att sedan se den i ett USA där minnet av massakern på Batmanpremiären i Aurora, Colorado, fortfarande är förstasidesstoff var förstås något att reflektera över. Mördaren växte dessutom upp i ett akademiskt överklasshem iSan Diego. Det är förvånansvärt hur ofta högutbildade hittas bland terrorister och liknande, men när det väl går snett har väl de den där extra förmågan at riktigt fucka till det…
Lyxigt bostadsområde vid hamnen? Nej, pitoreska lyxbutiker.

Jobbannonser som folk kunde sätta upp. Intressant att notera hur även jobb som busschaufför eller serveringsbiträde tas upp med samma detaljrikedom och utrymme som avancerade utbildningar eller erfarenheter. Allt för att visa på de förmågor den sökande anser sig ha (skaffat). I Sverige vågar man väl oftast ens knappt nämna ett MacDonaldsjobb om man skulle söka jobb som säg en programmerare eller annat akademikerjobb.

En butik med *bara* Hello Kitty - relaterade produkter...


En tuffare HK - produkt hittade jag dock. Nästan som Hells Angels eller hur?

Massivt köpcentra mitt i stan, våning 5. Jag - ska - inte - shoppa - mer. Kände mig som Galadriel i Sgana om Ringen efter att ha överlevt det testet. ;-)


onsdag 25 juli 2012

Resa till USA: Dag 6


Day 6, 24th July  2012: To search and project
The ESRI Users Conference is so big that they have needed to create a lot of alternatives making it possible for oneself to focus on whatever special themes you are interested in. SInce the pedagogical aspects was (at least in part) covered på the preconference this weekend, I continued today to attend seminars about stuff I think I will have use for in my thesis, meaning modelling and analyzing spatial relationships, with special attention to finding patterns in data and determining how sure they are. This is done in part by classical means, applying statistical methods on the x- and y-variables and their values (called attributes), but also by using ways unique for 2D and 3D maps.
I have meantioned the methods, with names like Spatial Deviation Ellipse, a 2D way to show standard deviation, hot spot analysis, which finds which points of data is closer or further away then average, and cluster/outlier/grouping analysis. Suffice to say without being to technical, they are all very exiting (for a geonerd at least…).
They second part was leaving how and where behind and instead answering the question ”why?”. This is about understanding which variables are correlated, ie affects each other, about predicting future results, and to try understanding what the key factors are.
One thing which was mentioned several times was the potential for misinterpretations when just using your eye to understand map data, since symbols can be exaggregated or the number of colors affects to look of the map (where zones seems to exists).
I again got the six steps at the heart of this, called OLS regression, explained to me. Just to document this for my own sake in short form, they were:
1. check that variabel coefficients have the right sign
2. Check that the p-values of the coeffs are statistically significant (Koenker test => use robust)
3. check for variable redundancy (multilinearity), a VIF < 7.5 means your safe
4. Is there a model bias? The Jarqu-Bera test should be *not* stat significant
5. Model performance. Test different models and choose the one with the lowest AIC value (3 lower is stat sign.) and higher R2 value is best.
6. Spatial autocorrelation. The zones which are over/underpredicted should be random ie *not* stat.sign.
You see, that wasnt that hard! Just kidding, I’m berely hanging in there understanding the basics of those seminars, but damn was it interesting when coupled with whiteboards showing the results and the potential. ;-)
After OLS you can use Graphically Weighted Regression, GWR, which basically means that you study the maps visually and for example make it show which areas was most stat sign for a certain variable and act upon that. Say that in an area the number of car crashes was highly correlated to the number of road bumps. Then you examine how to change this.
I also went around in the Map gallery to explore all the fantastical (and some less so) maps. At the heart of geography the map still beats strongly.
En intressant sak i USA som ni antagligen känner till är att man här öppet dokumenterar folks ras, jag har för mig att man gör det på så sätt att man helt enkelt frågar folk om vilken de anser sig tillhöra. Detta i ett land som av frihetsskäl inte tex har ett nationellt leg eftersom det skulle kunna användas frihetsinskränkande.

Changes in etnic composition of the city areas


USA-map over the dominant races of each county (gray is caucasian, blua native american, green latino, red african, and so on)
Another differnce is the way sex offenders is openly shown and mapped, here in relation to schools

After the conference day was over I went to Mission Valley shopping center and bought some very wellpriced clothes and watched they Alien movie Prometheus. It was OK and not to scary. I would agree with the general critique that the presentation was very good but that the brain of the movie wasnt that high. Grade: Good, but barely so. SHould be seen at the cinema, though.

Map of the Jupiter moon of Io

GIS mapping is used to show that California can't bear inplanting a wolf population due to pop. density among other things. Something for Sala maybe?

Funny map done with serious mapping skills: what areas to avoid in case of a zombie plague

Mapping of burglare trends in a suburb

A 3D map of suicides in Grand Canyon. As usual I didnt see much of the third dimension with glasses on, due to my astigmatism I think.

Kitty duck tape. Way to go.

Is that...no it isn't...yep, it is "Hello Titty". Nothing for the younger ones, I guess...


tisdag 24 juli 2012

Resa till USA: Dag 5

Dag 5, 23 Juli 2012: Kickoff för ”stora” konferensen
Idag var det så kallad ”plenary session” för hela biten, dvs gemensam kickoff för alla 15 000 deltagarna i stora supersalen i San Diego Conference center, som rymmer c:a 15 fotbollsplaner och som för en vecka höll den årliga jättemässan San Diego ComicCon.
Det var förstås i ärlighetens namn en hel del allmänt ordbajseri, men också intressanta nyheter och poänger, särskilt för en GIS-novis som mig. GIS är alltså temat för konferensen som jag besöker och handlar om allt som har med rumsliga beskrivningar med datorn som verktyg, och som idag är så mycket mer än ”bara” kartor. Kartan är kan man säga den givna visuella representationen man kan göra vid ett givet tillfälle av datan just då, men kartor blir allt mindre något fast utan det är tydligt att det är en växande dynamik som pågår.  Fler ska kunna göra mer med mer information.
Smashburgers igen. Notera hur de serverar burgaren"öppen", antagligen så du kan plocka bort oönskade delar.

Exempel från spridda områden som togs upp var tex:
UDOT, USA:s teknologidepartement, visade upp hur man tillgängliggör mer och mer kartdata över vägbyggen, riskzoner, osv och låter användarna kunna välja hur de kombinerar informationen.
NASA var inne på samma linje när de berättade om hur de nu i 40 år tagit LIDAR-foton (satellit) över världen som nyligen blev öppna för allmänheten, till glädje för kartmänniskor världen över. Ni hittar Landsat här (det är en tung applikation dock).
ESRI Maps for Office innebär att kartfunktioner integreras i Officepaketet så att du några grundläggande data kan skapa kartor i tex Excel.
ArcGIS Viwer för WIndows var ett sätt att använda så kallade widgets (som appar) för att sätta samman applikationer tex en busskarta som visar var bussarna är just nu. Med alla dessa exempel ska man komma ihåg att det i alla fallen hänger på att man har bra underlag dvs grunddata, annars kommer man ingenstans.
Vi fick se nya statistiska verktyg, jag nämnde redan igår lite om vad man kan göra med sådana. Idag fick vi fler exempel, tex bestämma var en ny butik ska ligga genom att använda framgångsrika butikers data för att beräkna var en ny position är optimal, eller hitta kommuner där sjukvårdens kvalite är måttlig trots stora utlägg och därmed veta var optimering behövs. Ett elevprojekt av en 18-åring hade undersökt var nya bostäder lämpligen skulle etableras genom att jämföra ny kollektivtrafiks rutter med bostadstäthet.
Jag var in på ett outlett för mat, det är fascinerande att se ad de har. Här tex en uppsjö av pepparsorter.

Ett mellanspel på lunchen tog upp något helt annat, biomimicry. Det handlar om hur vi kan hitta smarta lösningar i naturen och använda dem i nya teknik. Exemplen var många, tex kungsfiskarens plaskfria dykning användes för att skapa en tågfront som inte gav ljudsmällar i tunnelpassager och minskade bränslekostnaden, eller idéer om att måla byggnader likt zebraränder för att skapa mikrovindar mellan ljust och mörkt och därmed sänka ventilationskostnaderna, på samma tråd hade man byggt ett hus likt en termitstack och då helt klarat sig utan konstgjord ventilation. Kul!

Efter seminarierna gick jag till Extraordinary Desserts som hade just det, extraordinära bakverk. Bitarna är så goda och stora att man till och med får en doggybag efteråt om man vill. Mums!


Fiket ligger i utkanten av Little Italy

Min "lilla" dessert. Gissa om kannan med te behövde. Ingen middag idag för mig.

Och mera vackert snask

...och ännu mera... ;-P

måndag 23 juli 2012

Resa till USA: Dag 4

Dag 4, Söndag 22 Juli 2012: Fördjupning, Sagan om ringen och USS Midway
En hel del av konferensenä r väl egentligen ointressant för de flesta av er, men dag två handlade om bla det här:
En term som dök upp var ”geoenabling” som kan översättas med att ”göra geografiskt”. Det innebär att information och tjänster får en rumslig komponent. I skolmiljön kan det innebära att en student kan få en karta på biblioteket som tar en streckkod eller liknande och ger dig en karta till bokens hylla. Det kan också vara en app som visar dig kortaste vägen till nästa sal du ska vara i.
Termen ”geoliteracy” hänger ihop med detta, det innebär att fler ska få förmågan att kunna inte bara tillgodogöra sig kartor och liknande, utan också kunna använda geografisk information för att kommunicera och analysera sin omvärld.
En del av denna process, som jag nämnde igår, är att möjligheterna att skapa och delta i geografiska kartor och samtal blir allt enklare med onlinealternativ som ArcGIS online. Programvaran ArcGIS skapades för 20 år sedan som ett sätt att nå ut till fler användare och ArcGIS online är liksom nästa steg. För fördjupning vill man förstås ha det skarpa programmet men för tex yngre elever eller noviser är nätprogramvaran ett enkelt och gratis/billigare alternativ. En fd högstadielärare sade att hon med onlineversionen fått elever att ställa frågor om samhällsmönster som hon inte lyckats med på 20 år. Jag tror är en nyckel är visuell styrka, delaktighet och koppling till närsamhället är orsaker bakom detta.

Så vackert eller ur. ArcGIS Statistics skapar gausskurvor

Sedan hade jag en toppeneftermiddag där jag fick en hel del bra tips för min forskning med avsikt på statistik vi ArcGIS spatial statistics och linear regression. Jag är på konferensen för att i första hand tillföra värde till min skolundervisning, men också för att generellt sett bli mer kompetent som lärare. Frågor jag skulle kunna svara på med rätt data är att kunna se plötsliga ändringar i beteende hos en population, samband mellan sjukdomsmönster och demografi/population, ökar segregationen, var ska man sätta in mer resurser, är vissa grupper missgynnade, varför blir fler sjuka i en viss landsdel, osv.

Saker jag observerat för övrigt:
I samhällen okända för en själv finns formaliseringar av roller som är ovana för en själv. Hemlösa är en sån. Mitt intryck är att de har en hur ska man säga mer definerad position i USA. De är mer öppet närvarande, och då menar jag inte att de tränger sig på och tigger, utan mer att de deltar mer öppet. I Sverige är de mer undanskymda (och säkert betydligt färre, men det vet jag inte), medan de i San Diego liksom mer verkar vara en del av samhällsstegen. Tex såg jag ganska välklädda hemliggare, jag tyckte det verkade som om recycling nästan öppet till vissa delar är en uppgift de tagit på sig (för eget intresse förstås), och de verkade inte skämmas för sin situation på samma sätt. Men här vill jag betona att jag är naiv och ovetande, och jag skriver inte detta som en hyllning eller negativ kritik. Mer som nyfiken observation.


Smashburgers var ett toppenställe, med helschyssta menyer för c:a 80 kr

Sagan om ringen - PEZ, ni vet sådana där som huvudena vickar på och ut kommer sockergodisar. Endast 10 dollar, men har inte plats för dem.

Inget för mig, men ironikern i mig fetgillar. Dricka vodka ur ett Putinglas!

Så skön stil, brun 60-talslyx eller vad det ska kallas. Nån som vet?

USS Midway, nu museum

Lite skyline

Och ett historiskt faryg

Japanskt snask och kaffechokladbönor