måndag 19 november 2012

Kdrama: To The Beautiful You (아름다운 그대에게)

Innan den koreanska popen slog utomlands, var det de koreanska tv-serierna, "Kdrama" som var en föregångare i den koreanska vågen. Därför är det svårt att bli engagerad i koreansk kultur via kpop utan att också ta en titt på koreansk drama.
Det första med koreanskt drama jämfört med vad du är van att se är att det heter just "Kdrama" och inte "Kcomedy" eller "Kromantic" (vilket låter värre också...). Har du hört om påklistrade lyckliga slut i amerikanska filmer? Jag har snarare upplevt det omvända i koreanska serier. Allt kan verka ordna sig, för att sedan vända i sista halvan av det avslutande 16:e avsnittet, då den manlige huvudskådespelaren skjuts ihjäl och den kvinnliga luras att älska en annan. Typ. Men de andra 15 avsnitten är som regel en blandning av komedi, och varje avsnitt avslutas (nästan) alltid med en cliffhanger eller ett dramatiskt avslöjande/missförstånd. En annan sak som kan nämnas är att, precis som inom kpop, finns det en statlig cencur i bakgrunden att gripa in ifall det blir för mycket vågat, i alla fall om man vill kunna visas på en rimlig sändningstid, vilket gör att en hyggligt passionerad kyss är höjden av sex i serierna. Inget fel egentligen, och det gör att de är ganska barnsäkra, och romantiskt drama räcker det till av och blir över.
Det finns trots allt en spännvid inom gengren, från mestadels komedi till gråta-varje-avsnitt-serier. Jag har förstås svårt för den sistnämnda och kommer inte recensera speciellt många av den typen.
Ja, som jag nämnt är serierna som regel 16 avsnitt á 1h, och går att få tag på på tre sätt.

  1. Köp serierna via nätet. Tyvärr kan det vara svårt att hitta dem för region 2.
  2. Se dem via streaming på nätet.Viki är en sådan sida. Tyvärr är en del spärrade.
  3. Ladda ner dem via tex D-addicts. Olagligt, som ni och 1 miljon andra svenskar vet. Skulle ni göra detta ändå är det lätt att sedan leta reda på undertexter (om ni inte kan koreanska) genom att söka på "seriens namn subtitle". Tips: ibland är det svårt att ladda ner avsnitt för avsnitt. Har ni en bra uppkoppling kan ni lika gärna leta reda på hela seriepaketet (sök på typ e01 e16), vilket som regel har flest seedare. Har jag läst.
Slut med introt, och dags för första serien, To The Beautiful You. Den är ett bra sätt att börja tittandet, den är humoristisk, snygg och har ett helt OK lyckligt slut, du behöver inte gråta speciellt mycket på vägen heller (om du är lagd åt det hållet ^_^).
Den handlar om Goo Jae Hee som måste klä ut sig till pojke för att kunna vara nära sin idol, höjdhopparen Kang Tae Joon. Förvecklingar och kärlekstrianglar följer. Serien är en adpation efter en japansks serie som i sin tur är baserad på ett taiwanesiskt orginal. Och förvånas över hur huvudpersonen kan undgå att upptäckas så länge, oavsett hur kvinnliga en del asiatiska pojkar kan se ut. Men roligt är det ofta. Serien gör det också tydligt att koreanska tv-serier kan hålla samma klass i utförande som tex svenska eller amerikanska. Rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar