torsdag 27 september 2012

Pre-emptive strike: kpop, gubbsjuka och kulturcentrism


Om man nu som jag tror att kpop:en är på väg att slå igenom på allvar, så tänker jag nu föregripa den moralpanikattack som givetvis några kulturdebattörer och moralkonservativa kommer lyfta när de ser chansen att få några artiklar publicerade i DN etc.

Exempel 1: GP Basic - Game
När man som novis tar sig en titt på koreanska popvideor, särskilt som europe, slås man lätt av att sångerskorna och sångarna ser rätt unga ut, vilket också stämmer. Många av de största grupperna som varit med ett tag har en medelålder kring 22 år, men det är inte ovanligt med medlemmar som är under 18 år, och GP Basic blev omdebatterat tom i Sydkorea eftersom de vid debuten hade en medlem som inte fyllt 14 år. Självklart har debatten kopplingar till sexualiseringen, men det är också en fråga om att de ska kunna hantera kändisskapet. Samtidigt har vi i Sverige inte speciellt mycket lyft på ögonbrynen när artister som Robyn eller Carola debuterade. Jag tror detta delvis har att göra med att asiater i våra ögon ser yngre ut. 
För en längre artikel om detta, läs gärna mer på seoulbeats.

Exempel 2: J Rabbit, i en musikvideo med Kim Jin Pyo - "Mister"
För att komplicera det ytterligare finns det en stark patriakalisk tradition i sydkorea, och åldergränsen enlig t lag för att få ha sex är endast 13 år. Det gör att unga kvinnor, ja tjejer helt enkelt, är en del av en tradition som även om den sakta förändras också kräver en medvetenhet om de strömningar som potentiellt finns bakom delar av kpop-kulturen. Mer här och här om korea och sexualitet. 
När det gäller J Rabbit ovan så är de unga damerna faktiskt 25 år gamla och fullt byxmyndiga med marginal. De är dessutom för ovanlighetens skull två indielusiker som gör sina egna låtar. Texten är också faktiskt riktigt bra, men är för moralister en flört med åldersskillnaden (som i och för sig i detta fall är charmigt beskriven). Texten implicerar att hon är för ung för honom, men att när hon blir gammal nog kan de bli ihop. Lust och fägring stor, någon?
Åter igen är det en fråga om betraktarens öga, och måste få förbli så, och det vore sjukt om mangadebatten (sjuk i sig själv) skulle fortsätta in i kpop:en. Samtidigt har vi en o-stolt historia av moralpanik (kulturhuset i stockholm...) så jag blir troligtvis besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar