torsdag 31 maj 2012

Insändare: Pendlare är ett hälsotecken för Sala


Jag vet inte om jag är dum i huvudet som ger mig in i att skriva till debattsidan i Sala Allehanda igen, men å andra sidan är nog det här inskicket för snällt för att komma in gissar jag. ;-P
Poängen är att man ska bliva vid sin läst och göra det man är bra på på, Sala bör spela på sina styrkor och inte vara en Wannabe. I Sala Allehanda onsdagen den 20/6 -2012.
OBS: Tidningsversionen har tappat ett "inte" i meningen "Samtidigt får aldrig närhet bli en ursäkt för att inte eftersträva kvalitet, just skolorna är ett exempel på när detta skulle kunna vara frestande." , vilket gör det lite förvirrande. Men visst, det tryckfelet finns bara med i några tusen kopior i pappersupplaga också... *tandgnissel* Tonen på artikeln får förhoppningsvis avslöja vad jag menar.

Pendlare är ett hälsotecken för Sala
En del oroas över Uppsalas, Västerås och Stockholms närhet och vill armbågas med dem. Det är ett feltänk. Vi bör inte rädas utpendlingen utan se den för vad den är; att folk är villiga att resa långt till sina jobb för att få bo kvar i vår kommun. Vi kan aldrig konkurrera i storlek med kommersen i tex Erikslund i Västerås eller med det akademiska Uppsala. Nej, Salas styrka är just dess småskalighet och individualitet. En landsbygd som kryllar av initiativ, en stad som känns lätt intim och en förskola uppskattad av till och med Skolinspektionen är tecken på att det finns värden utöver de rent urbana.
Landsbygden är också en nyckel till det mervärde som gör kommunens självbild till vad den är. Oavsett var man bor i Sala kan man inte undvika att känna att man är en del av grönare helhet, samtidigt som en stuga eller två aldrig är långt borta ute i naturen. Kommunen måste stödja detta i stort och smått. Låt folk och företag få göra det de gör bäst själva, och låt kommunen göra det andra.
Gör slag i saken och bygg norr om järnvägen, gärna studentlägenheter och – korridorer, och förtäta centrala Sala, detta är en utveckling som sker överallt i Sverige. Många vill kunna bo i mindre kommuner men vill samtidigt arbeta i storstäder. Storstäderna har jobbkluster som vi i svårligen kan erbjuda i lilla Sala, men vi kan locka människor att bosätta sig här.
Generellt sett måste kommunens representanter ligga på alla instanser som råder över läns- och rikstrafiken så att våra intressen hamnar högt på dagordningen. Bygg också ut bredbandet, både det i marken och det mobila nätet. Vi måste se till att pendlingsförutsättningar och skolgångsmöjligheter planeras långsiktigt och med breda politiska majoriteter. Samtidigt får aldrig närhet bli en ursäkt för att inte eftersträva kvalitet, just skolorna är ett exempel på när detta skulle kunna vara frestande.  Endast det bästa är bra nog för våra barn. Kort sagt, gilla Sala för det som är bra, och gör det andra bättre.
Mikael Jonsson(C), pendlare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar